בית הגלגלים


To the English Site

לאתר הרשמי
לאתר של הסניף הדרומי



 האגודה

אגודת שי, "בית-הגלגלים" כפי שהיא נקראת בפי חבריה, הוקמה ב- 1980 ע"י גברת מרים שווארץ ז"ל. האגודה מתבססת על התנדבות ושמה לה למטרה לתמוך בנערים ונערות, נכים, ולהקל על משפחותיהם. האגודה מאפשרת פעילות בסביבה בריאה ותומכת של המדריכים המלווים, תוך מתן דגש על פיתוח היכולות החברתיות, עצמאותם של הנכים, וכן גם על האפשרות לבלות ולהנות. כמטרה חשובה נוספת רואה אגודת ש"י בהקלה על העומס הרב המוטל על משפחות הנכים, וזאת בסופי שבוע ובחופשים בהם מבלים החניכים בבית הגלגלים.

הפעילות

בבית הגלגלים אנו פועלים בסביבה תומכת וייחודית המעניקה לחברים אווירה ביתית ומשפחתית. ביתנו מאופיין באווירה יוצאת דופן - אווירה של שמחה, של חברות ושל שותפות. הקשרים האישיים הנרקמים בין הנערים והנערות ובינם לבין המדריכים והמדריכות הולכים ומעמיקים במהלך השנים. בעזרת עידוד ותמיכה הדדית עוברים החניכים ממצב של תלות לעצמאות וממנה לאחריות ויוזמה אישית.

 

 

 

 

המקום והסניפים

המרכז לפעילות אגודת ש"י הינו בבית (שכור) בלב הרצליה פיתוח. לבית זה מגיעים חניכים בעיקר מגוש דן. רובם של המשתתפים הם נפגעי שיתוק מוחין וניוון שרירים ברמות פגיעה שונות. הקשיים הפיזיים אינם מונעים את ההשתתפות בפעילות או הזכות והחובה להיות שותף לאחראיות. בנוסף למרכז בהרצליה פיתוח הוקמו לאחרונה עוד שני סניפים בירושלים ובדרום הארץ, כשבנוסף סניף בצפון נמצא בשלבי הקמה. הפעילות המרכזית בבית הגלגלים הינה בסופי שבוע ובחופשים. קיימות תשע קבוצות, מתוכן שש במרכז הארץ, שתיים באיזור ירושלים ואחת בדרום הארץ. כל קבוצה מונה כחמישה עשר נערים ונערות בני אותו גיל, המבלים בתורם (פעם בחודש), סוף שבוע משותף כולל לינה. היות והחניכים זקוקים לעיתים לעזרה פיזית רבה, נדרש מספר מדריכים השווה למספר החניכים. ריבוי המדריכים מאפשר קשר אינטימי ואינטנסיבי עם כל אחד מהחניכים. לפעילות זו שותפים כ - 300 נערים ונערות בגילאים 12 עד 25.

המדריכים

המדריכים, שהם השידרה המרכזית של הפרויקט מגיעים ממקומות שונים בארץ. כמאה מתנדבים, רובם סטודנטים מגיעים מתחומי עיסוק שונים כהנדסה, כלכלה, פסיכולוגיה, רפואה ועסקים. יחד עם החניכים נבנית בבית הגלגלים קהילה בה יש מקום לבריא בצד הנכה, לדתי בצד החילוני ולערבי בצד היהודי. בשנים האחרונות הצטרפו מספר בוגרים נכים לצוות המדריכים. הקשר הבין אישי בין המדריכים והחניכים ב"בית הגלגלים" מביא אותם לצאת ולבלות יחד בשעות הפנאי. אנו מוצאים אותם יושבים בשניים, מדריך וחניך, סתם בבית קפה או בפאב. חלקם אף יוצאים לטיולים ביחד, לאילת ואפילו לחו"ל. כאשר יש צורך הם מלווים אותם גם בקשיים האישיים וברגעי צער ומשבר, כמו למשל בטיפולים רפואיים ובפרידה מבית ההורים. פעילות בסוף השבוע מתחילה בתכנון והכנה שאנו עושים בצוות ארגון משותף לחניכים ולמדריכים. בצהרי יום שישי, כשבאוויר נישאים ריחות התבשילים אותם הכנו, מגיעים חברי הקבוצה וכבר ניתן להרגיש את השמחה של להיות שוב ביחד. במהלך סופשבוע כזה מטיילים, משחקים, אוכלים, שרים, ישנים, צוחקים וגם מוצאים את המקום והזמן לשתף זה את זה בקשיים והתלבטויות.

הפעילות

פעילות הקבוצות מגיעה לשיאה במהלך הקיץ והחגים. אז, יוצאות הקבוצות לשבוע נופש אינטסיבי הכולל מגוון פעילויות חברתיות, חינוכיות והרבה פעילות של כיף. במהלך הפעילות בקייטנות אנו מנסים לאפשר לחניכים הנכים להתנסות, ככל האפשר, בחוויות המשותפות לבני גילם. במשך שבוע ימים, כמעט ללא הפסקה, אנו עוסקים בכל פעילות, גם כזו הנראית כבלתי אפשרית במבט ראשון כגון שייט בקיאקים וטיולי ג'יפים, כל זאת תוך עזרה הדדית, חברות ומיצוי היכולת של כל אחד. שיחת הסיכום הופכת לאירוע מרגש בפני עצמו הממחיש עד כמה ניתן בשבוע כזה להתבגר ולהתקרב זה לזה. במהלך חמש השנים האחרונות, פועלת קבוצה שביעית - קבוצת הבוגרים (בשנות העשרים והשלושים לחייהם). לקבוצה זו שותפים כ- 40 מבוגרי הקבוצות בעבר. הצעירים השותפים לקבוצה רואים בשוויון הזכויות החובות ערך חשוב ביותר. צוות מן הבוגרים הוא האחראי לארגן את הפעילות הנערכת בעיקר באמצע השבוע. כמו כן הקבוצה יוצאת למספר סופי שבוע במהלך השנה והיא אף נהנית מנופש בקיץ. יעד מרכזי לאגודה הוא שילוב הנכים הבוגרים בניהול הבית, בפורומים השונים ובצוות המדריכים.

החוגים

מסגרת נוספת הפועלת באגודת ש"י היא זו של חוגים. הם מתקיימים ב"בית הגלגלים", מרוכזים על ידי אנשי מקצוע ומלווים על ידי חלק מן המדריכים. בחוגים מתקיימת פעילות של עניין משותף על בסיס רב גילאי. המשתתפים עוסקים בדרמה, בפסיכודרמה, עיתונאות, וידאו, אומנות ומוסיקה - עיסוק זה מאפשר להם להעלות תכנים מעולם הנכות, מחוויות ההתבגרות ומהשותפות בקבוצה. את תוצאות העבודה המשותפת ניתן לפגוש בתערוכות, באירועים ובגיליונות העיתונים. על תרומתה למדינה, לקהילה ולציבור הנכים זכתה אגודת ש"י ב"אות הנשיא למתנדב" לשנת 1987, ופעולתה הוגדרה כמודל לפעילות קהילתית למען הנכה. בית הגלגלים הוא לרבים מחבריו "בית שני". החניכים מגיעים כילדים, גדלים עם הבית והופכים לנערים ולצעירים המתלבטים באשר לדרכם בחיים ולבעיות הקשות ואתגרים שהחיים עתידים להעמיד בפניהם.

 

סניף דרום

הקמת הסניפים השונים של בית הגלגלים ברחבי הארץ הינה תוספת משמעותית לנפח הפעילות של האגודה. סניפים אלו הוקמו ביוזמת מדריכים וותיקים "שנדדו" למקומות שונים בארץ וחשו בצורך בהקמת מערכת תומכת לאוכלוסיית הילדים הנכים בסביבתם. הסניף הדרומי החל בפעילותו בחודש נובמבר 1999 לאחר כשנה של הכנה מאומצת שכללה איתור אוכלוסיית ילדים נכים ואיתור מדריכים וכן יצירת קשרים תומכים בקהילה. הדגם של הפעילות המוכרת של בית הגלגלים אומץ והסניף פועל בהתלהבות תחת הנהלתה של אורה ביתן. מאז התחלת הפעילןת בחודש נובמבר 1999 יוצאת מדי 5 שבועות קבוצת ילדים לשבת. מאז חג הפסח 2000 יוצאת קבוצת נערים ונערות נוספת לסופי שבוע בקיבוץ צאלים. בקיץ יוצאים הילדים למחנות קיץ מוצלחים, שכוללים פעילויות וטיולים. ביוני 2002 היו פעילות 3 קבוצות שיצאו לסופי שבוע ולקיטנות בקיץ. ב-2003 נשכר בית בקיבוץ אורים לצורך הפעילות השוטפת ומסוף שנת 2004 פעילות בסניף 5 קבוצות. כמו כן החוגים השונים עברו לפעול גם כן בבית באורים..

 

אומנם רובכם אינכם יכולים להצטרף אלינו כמתנדבים, אולם ביכולתכם לאפשר למדריכים ולצוות המקצועי של אגודת ש"י להגיע לצעירים וצעירות נוספים ולהרחיב ולהעמיק את פעילויותינו בפרויקט "בית הגלגלים".

אגודת ש"י מאוגדת כעמותה (מספר עמותה 2-339-002-58) ומוכרת כ"מוסד ציבורי" לעניין תרומות בארץ ובארה"ב. תרומותיכם לאגודת ש"י יכולות להשלח לבנק הבינלאומי הראשון.

סניף מרכזי: חשבון מספר 117463-461-020

סניף דרום: חשבון מספר 273201-409-015

בנוסף ניתן לתרום ע"י שליחת טופס הוראת קבע.

תגובות מתקבלות בברכה

הוכן ע"י שני אילון